SHAPENESS

Achieve a healthy lifestyle.

Varför du behöver protein!

protein-picture

Jag får måna frågor om varför proteinär så himla viktigt för våra kroppar och varför så här kommer en text som jag tycker beskriver det mesta! Texten har jag själv inte skrivit utan den kommer från nätet 🙂

Våra kroppar är uppbyggda av protein och därför är det ett näringsämne som vi alla behöver. Särskilt stort behov av det har fysiskt aktiva personer. Det är en förutsättning för en bra återhämtning.

Protein är ett av det absolut viktigaste näringsämnena för att vår kropp ska byggas upp och ingår i alla kroppens vävnader. Även immunförsvarets antikroppar, många enzymer och flera av våra hormoner är proteiner. Proteiner byggs upp av många små enheter, så kallade aminosyror. Vi behöver ett 20-tal aminosyror för att kunna bilda alla de proteiner som behövs i kroppen. Av dessa är åtta stycken essentiella (tio för barn) som vi måste tillsätta via kosten eftersom kroppen inte kan bilda dem själv.

Kroppen sparar på proteiner
Kolhydrater och fett har inte samma uppbyggande funktioner av kroppsvävnader som protein. Kroppen sparar på protein så länge den kan för att slippa bryta ner egna vävnader, främst muskler. Muskler kan lagra protein men i övrigt är kroppen rätt dålig på det. Eftersom det sista vi vill är att kroppen ska använda egen muskelmassa som energi är det viktigt att vi dagligen tillför kroppen protein via kosten.

Tre gånger om dagen
Alla proteinkällor som kommer från djurriket är fullvärdiga och man bör äta fisk, kött, skaldjur, ägg eller mejeriprodukter minst tre gånger om dagen. Även växtriket ger oss bra proteiner, men de är mer svåråtkomliga för kroppen då de är ”gömda” i växten. Vissa essentiella aminosyror finns i väldigt små doser i dessa, vilket man bör tänka på om man är vegan.

Full effekt av träning
Proteiner är väsentligt för att ge effekt av din träning. Men det handlar om att fylla på med rätt mängd vid rätt tidpunkt för att musklerna ska kunna återhämta sig och växa. Ungefär 15 – 20 procent av det totala energiintaget bör bestå av protein. Det är viktigare med kvalité än kvantitet på proteinet. Det viktigaste är att de essentiella aminosyrorna tillförs dagligen. Forskning har visat att vassleprotein (ett av två mjölkproteiner) har det högsta biologiska värdet (BV = mått på kroppens förmåga att använda proteinet). Ju mer fysiskt aktiv du är desto mer protein behöver kroppen. Uthållighetsidrottare behöver ca 1,4 gram per kilo kroppsvikt och styrketränande minst 1,8 gram per kilo kroppsvikt

SHAPENESS TOP 9 PROTEINKÄLLOR:

  • Kött
  • Keso
  • Vassleprotein pulver
  • Kvarg
  • Fisk
  • Kyckling
  • Mozzarella 
  • Alla olika sorters mjölkprodukter
  • Ägg

 

Hoppas verkligen att du fick någon lära av detta inlägg 😀

Inlägget finns också på: Engelska

Leave a reply

Enter the code to comment *