SHAPENESS

Achieve a healthy lifestyle.

Topp 10 nyttigaste grönsakerna i Sverige

9_september_2012_Salta_b_nor_2

I Sverige äter vi för lite grönsaker för att kunna täcka vårt näringsbehov, enligt Livsmedelsverket. Efter en analys kan de nu presentera våra tio nyttigaste grönsaker.

Livsmedelsverkets nya analys av näringsämnen visar att flera grönsaker och rotfrukter är verkliga näringsbomber. En portion (50 gram) av färsk spenat, till exempel babyspenat, innehåller flera dagars behov av vitamin K och upp till 50 procent av det rekommenderade intaget av folat (folsyra), kalium, magnesium, selen, vitamin A, C och B6. Även om svenskarna äter mer grönsaker än tidigare äter åtta av tio för lite.

Jag tycker att denna analys gav ett ganska roligt resultat då inte många tror att gröna blad ska ligga på första plats som nyttigaste grönsak i hela Sverige! 😀 Jag äter verkligen alla dessa grönsaker nedan i min vanliga vardag och kände mig lite extra glad när jag fick ett numrerad lista på det också. Jag ska även snart skriva ett inlägg om varför många tror att avokado är onyttig! Viktigt att veta vad som är rätt 🙂 Hur som helst kommer analysen av de nyttigaste grönsakerna och rotfrukterna i Sverige ger följande topplista:

Topp 10 nyttigaste grönsakerna i Sverige:

1. Gröna blad som spenat, mâchésallat, mangold och nässlor
2. Gröna bönor/haricot vert
3. Broccoli
4. Gröna ärter och sockerärter
5. Avokado
6. Vita bönor
7. Purjolök
8. Blomkål
9. Linser
10. Kikärter

 

Det visar sig alltså att de gröna grönsakerna tar bland dem 5 första platserna! Så ät mer grönt 😀

Leave a reply

Enter the code to comment *