SHAPENESS

Achieve a healthy lifestyle.

Spirulina

Idag har du säkert hört ordet Spirulina och kanske inte har någon koll på vad det är och vad det är bra för. Här kan du läsa all information om det och varför det är så populärt inom hälsa världen 😀

Inom begreppet superfoods är Spirulina en av naturens mest koncentrerade näringskällor, rikt på protein, klorofyll och andra viktiga näringsämnen. Superfruits Spirulina är ekologiskt odlad och certifierad. Spirulina är ett utmärkt kostillskott för vegetarianer helt utan tillsatser.

Spirulina härstammar ifrån Central-Amerika och Afrika och är en av de första fotosyntetiska organismerna på jorden. Spirulina kallas för en blå-grön mikroalg och lever i både sötvatten och hav. Spirulina är dock ett samlingsnamn för två arter of cyanobakterier med formen av spiraler: Arthrospira platensis och Arthrospira maxima. De kallas för alger eftersom de är vattenlevande organismer kapabla till fotosyntes.

Idag växer och odlas spirulinan i stora sötvattensdammar under kontrollerade former. Spirulina är en av få alger som kan växa i vatten med högt PH värde. Det finns över 50 olika arter och den vanligaste sorten är Spirulina platensis.

Recept:
Vi rekommenderar att man mixar Spirulina-pulvret i smoothies och drycker men det går också att använda i matlagning, t ex soppor. ger vi några förslag på basrecept men låt gärna fantasin flöda:

Basrecept:
1 skopa Spirulina, 3 dl färsk apelsinjuice, 1 banan. Prova även med att byta ut juicen mot passionsfrukt eller äppeljuice, byt bananen mot jordgubbar och andra bär, mixa slätt i en mixer. Tillsätt gärna is och honung. Det går också bra att byta ut juicen mot fil eller yoghurt och du kan även tillsätta proteinpulver t ex med smak av banan eller jordgubbar.

Näringsinnehåll:
När man talar om Spirulina nämner man oftast begreppet superfoods, och det är ju inte så konstigt eftersom denna lilla alg innehåller mer än 100 olika näringsämnen och är en av naturens mest koncentrerade källor av näring.

Spirulina innehåller:
proteiner, vitaminer, mineraler, essentiella aminosyror, icke-essentiella aminosyror, essentiella fettsyror samt klorofyll.

Protein:
Spirulina innehåller 60-70% protein vilket är sex gånger mer än ägg och tre gånger mer än biff. Proteinet utgörs av 18 olika aminosyror, varav 8 är essentiella för människan.

Betakaroten:
Spirulina innehåller 15 gånger mer betakaroten än morötter och 40-60 gånger mer än spenat. Betakaroten ombildas av enzymer till Vitamin A i kroppen.

Klorofyll:
Klorofyll är ett grönt färgämne som används i växternas fotosyntes och är det som renar (detoxar) kroppen ifrån skadliga kemiska substanser, tungmetaller och andra gifter.

Fykocyanin:
Den blåa färgen hos Spirulina kommer ifrån pigmentet och antioxidanten fykocyanin och är en av de viktigaste beståndsdelarna hos Spirulina.

Vitaminer:
Spirulina innehåller ett brett spektrum framförallt av B-vitaminer; B1, B2, B5, B6, B11, B12, C, och E.

Deklaration per 6g:
Energi                   23 kcal / 96 kj
Protein                  3,6 g
Kolhydrater            0,8 g
Fett                       0,4 g
Klorofyll                 40-150 mg
Total Karotenoider  20-30 mg
Betakaroten           > 9 mg
Fykocyanin             > 600 mg (10%)

Vart finns det att köpa?

Finns på alla hälsa och kost butiker och även ibland bland hälsohyllan på vanliga matbutiker.

spirulina

 

Leave a reply

Enter the code to comment *