SHAPENESS

Achieve a healthy lifestyle.

Småäta är ohälsosamt

Jag får ofta många som frågar mig om det är dåligt för kroppen att småäta och att många har svårt att sluta upp med att småäta. Att småäta är förmodligen den största boven och orsaken till varför folk inte når sina mål. Att småäta förtör mer kroppen ämnesomsättning än att hålla igång den och det resulterar till att du börjar gå upp i vikt istället.

Dessa 4 punkterna nedan säger vad som händer med kroppen när man småäter och vilka konsekvenser det har.

Viktökning
Mellanmål av gammal vana, tristess, stress eller frustration snarare än av svält ofta leder till viktökning. Frekvent småätande är också mer benägna att ta dig över din dagliga kalori budget och resultat i övervikt, speciellt om du äter energirika mellanmål eller dina portioner är stora. Kaloririka livsmedel och drycker, överdimensionerade portioner och frekvent småätande har orsakat den genomsnittliga amerikanska vuxen att ta i nästan 600 kalorier mer per dag än i slutet av 1970, enligt BBC News. Forskare föreslår att dessa faktorer, i kombination med högre nivåer av fysisk inaktivitet, är källan till fetmaepidemin i USA.

Hälso- konsekvenserna
Många av de mest konsumerade snacks är hög raffinerade kolhydrater och socker och lågt i näringsvärde. Icke-diet läsk, kakor, godis, bakverk, granola barer, chips, pretzels och kex innehåller generellt mer kalorier och är mindre mättande än frukt, grönsaker, fullkorn, nötter och frön. Konsumerar för många raffinerade eller socker-rika livsmedel kan orsaka höga halter blodtriglyceridnivån samtidigt minska nivåerna av hälsofrämjande HDL-kolesterol och kan bidra till inflammation och oxidativ stress, enligt American Heart Association. Dessa villkor är indikatorer för en ökad risk att utveckla hjärtsjukdom, särskilt när de åtföljs av övervikt.

Karies
Äta ofta ökar risken för karies. När tänderna kommer i kontakt med livsmedel oftare, har bakterierna i plack mer tid att producera emalj-skadande syror. Detta är speciellt sant för kolhydratrika livsmedel, eftersom de enkla sockerarter som utgör kolhydrater är vad feed plackbakterier. Klibbig mat, eller de som lämnar matrester mellan tänderna eller i molära gropar – inklusive torkad frukt, granola barer och musikanter – tar längre tid att lösa och därmed bränsle syraproduktion för betydligt längre. Att främja oral hälsa när småäta, äta hela snack på en gång istället för att knapra det periodvis. Skölj munnen med vatten efteråt för att avlägsna matrester, sedan borsta och tandtråd om möjligt.

Att tänka på
Ätit två eller tre timmar före lunch eller middag, kan en liten, näringsrikt mellanmål både tidvattnet dig över och hjälpa till att förhindra dig från att äta för mycket vid måltiderna. För att göra snacks del av en hälsosam kost, överväga dina energibehov och göra nödvändiga justeringar för att säkerställa att du inte slösar din dagliga kalori ersättning. Reserv sockrade behandlar för speciella tillfällen, och undvika livsmedel som ger bara tomma kalorier. Sådana livsmedel har lågt näringsvärde och är i allmänhet inte mättande. Istället väljer hela livsmedel som är näringsrika, ge viss mängd fibrer och är relativt låga i kalorier. Ett uns av mandel och ett litet äpple, till exempel, ger ca 240 kalorier, 7 gram fibrer och ett brett spektrum av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Tio kringla vändningar och en 16-ounce flaska icke-diet cola, men ger dig 411 kalorier, 1,7 gram fibrer, nästan 100 gram av raffinerade kolhydrater och 43 procent av det dagliga värdet för natrium.

 

Så hur ska man då försöka sluta småäta? Det är egentligen enklare än vad man tror!

Här kommer 10 punkter att tänka på som hjälper dig att sluta småäta:

  •  Ät långsamt: Var närvarande när du äter. Känn efter hur maten smakar, tugga ordentligt och försök undvika att bli distraherad av annat så hinner kroppen känna av mättnadssignalerna.
  •  Ät dagtid: Det finns data som tyder på att mättnadssignalerna fungerar sämre på kvällen.
  •  Ät frukost: Frukostätare är mer sällan överviktiga än de som hoppar över frukosten.
  •  Välj mat med låg energitäthet: Fiberrik mat med låg energitäthet som till exempel grönsaker, mättar mer per kalori än energität mat med mycket socker eller fett.
  •  Välj mat med struktur och tuggmotstånd: En rå morot mättar bättre än en kokt, tack vare tuggmotståndet. En hel frukt mättar mer än fruktpuré och bröd med hela spannmålskärnor ger bättre mättnadskänsla än bröd med finmalda kärnor, det vill säga mjöl. Flytande föda passerar fortare magen och tas därmed upp snabbare av kroppen.
  •  Ät smakrik mat: Smakrik mat kan göra att vi nöjer oss med mindre mängder – jämför till exempel mörk choklad med ljus.
  •  Ät varm mat: Varm mat mättar bättre än kall.
  •  Välj kostfiber: Fiberrik mat ökar mättnadskänslan mer än fiberfattig.
  •  Håll koll på det söta: Söt smak stimulerar aptiten och kan göra att vi äter mer än vad vi behöver.
  • Drick vatten: Att dricka vatten gör att kroppen håller sig hydratiserad. Inte har det massa hälsoeffekter på kroppen men det håller dig även mättare och tar bort sötsuget. Läs mer om vilka fördelar vatten har på kroppen HÄR

Hoppas att detta inlägg kommer hjälpa dig att sluta småäta, lycka till! 😀

Leave a reply

Enter the code to comment *