SHAPENESS

Achieve a healthy lifestyle.

Vad äta före träningen?

fruits

Vad äta före träningen?

Vad du äter innan ett träningspass påverkar din presentation till en väldigt stor del! Att äta rätt före din träning är jätte viktigt eftersom att det är den maten som du kommer att använda din energi till under träningen. Om du vill veta vad man ska äta efter träningen se inlägget ”vad äta efter träningen”.

Jag har ej skrivit artikeln själv.

Före träning

Vad som är bra att tänka på i samband med träning är att inte äta en för stor mängd mat som innehåller livsmedel och näringsämnen som tar lång tid att bryta ner, för nära inpå ett styrkepass. Då sjunker ditt blodsocker på grund av att mycket energi går åt till att bryta ner maten och då blir man väldigt trött och orkar helt enkelt inte träna på en nivå med hög belastning och högt tempo.

En annan nackdel med att äta för nära inpå ett pass är att en stor del av kroppens blod är samlat kring buken, vilket gör det svårt att få blod ut till musklerna. Utan blod i musklerna arbetar musklerna sämre. Större måltid (lunch, middag) bör ätas senast tre-fyra timmar innan träning.

Målsättningen med dessa måltider är att toppa glykogendepåerna (muskelcellernas energiförråd) för att man under träningen skall orka hålla en hög intensitet så länge som möjligt och att minimera hungerkänslorna under aktivitet.

Om du äter ca 4 h före träning, bör det innefatta en normal stor portion med någon lagad måltid med något mer ris/pasta/potatis/cous cous än vanligt. Dryck under detta mål kan innehålla snabba kolhydrater om man vill. Om detta mål istället intas 2 h före träning, bör det innefatta en mer frukostmat med fokus på spannmål (bröd, havregryn, musli och mejeriprodukter). Fiber- och fettinnehållet bör under detta mål vara lågt, eftersom fett och fibrer leder till en långsam magsäckstömning och magbesvär under träning. Om du ska träna tidigt på morgonen bör detta mål intas sent under kvällen före.

Om du äter ca 30 -60 minföre träningen bör maten vara ett lättsmält mellanmål med fokus på kolhydrater, både snabba och långsamma. Kolhydratsintaget under dett mål bör ligga på 1g/kg kroppsvikt, vilket innebär 70g om du väger 70 kg. 2 dl flingor med lättmjölk och en fralla med skinka ger 70g kolhydrater. Fiber- och fettinnehållet bör under detta mål vara lågt, eftersom fett och fibrer leder till en långsam magsäckstömning och magbesvär under träningen.

Hoppas att du förstod texten och att du kan ta del av detta före din träning! 😀

 

Inlägget finns också på: Engelska

Leave a reply

Enter the code to comment *