SHAPENESS

Achieve a healthy lifestyle.

Vad är stevia?

(Stevia plantan)

( Stevia i färdig produkt, redo att användas) Bilder från google

Jag får dagligen frågor om Stevia, varför jag använder det? Varför är det bra eller inte bra? etc. Så nu ska jag skriva ett inlägg om detta en gång för alla! Denna text kommer från nätet som jag hittade.

Stevia är en ört som tillhör krysantemumfamiljen. Guarani-indianerna i Sydamerika använder Stevia som sötningsmedel sedan århundraden.

Alldeles nyligen har FDA godkänt Stevia (med en renhet på minst 95%) som GRAS (Generally Recogniced as Safe) i USA och Kanada. Det har tagit många år att få Stevia godkänd och slippa kalla den enbart ”kosttillskott” för att kringgå motståndet.

Steviaörten innehåller bl a sött smakande glykosider, minst 31 essentiella oljor, klorofyll, enzymer, vitaminer, mineraler, spårämnen såsom magnesium, kalcium, mangan, zink, kisel och tenn.

Stevia skapar inte begär efter mer stevia. I stället reducerar stevia begäret efter sött av alla slag och kan därför vara en betydelsefull hjälp vid viktminskning. Stevia sägs höja energinivån för dem som har lågt blodsocker. Helt säkert är att stevia är ett säkert och hälsosamt sötningsmedel.

Enligt vetenskapliga undersökningar har det visat sig att den mänskliga kroppen inte smälter eller metaboliserar de intensivt söta glykosiderna i stevian. De passerar oförändrade genom hela matsmältningskanalen och det gör att vi inte tar upp några kalorier från ren stevia, som alltså har ett glykemiskt index på 0!

Stevian är hälsosam, vilket visats under lång erfarenhet. Man kan använda den som flytande näringstillskott. Stevia är också kalorifritt.

Stevian innehåller ett antal viktiga näringsämnen, som fattas i mycket av den mat som vi äter, men som är vitala för viktiga körtlars och organs funktioner så att kroppen ska fundera som den ska – med precision och balans.

Stevian är ett fantastiskt sötningsmedel som kan användas direkt i sin naturliga form (pulvriserade blad).

Stevia kan användas till att söta vatten, the och andra drycker, soppor och andra typer av mat. Det tar emellertid tid för den söta glykosiden i stevia att lösas i en kall dryck än i varm vätska!

Steviabladen kan användas som the eller som ett fint kryddpulver, som kan strös över maten likt andra kryddor. Det ger näring till maten och drycken och förstärker också de naturliga smakerna.

Hoppas att detta inlägg har gjort saker och ting lite klarare för er och varför jag använder det! 😀

 

 

Inlägget finns också på: Engelska

Leave a reply

Enter the code to comment *