SHAPENESS

Achieve a healthy lifestyle.

Sushi hälsosamt eller inte?

Sushi är väldigt stort nu för tiden och det finns hur många restauranger som serverar det här I Sverige som helst. Jag kom ihåg förut när den stora sushi trenden kom och då lärde även jag mig att tycka om det! Nu har folk blivit lite mer lugna om det, men är det verkligen så hälsosamt som folk trott?

Sushi är en rätt med vitt kladdigt ris med rå fisk eller grönsaker på toppen för den vegetariska. Fisken innehåller bra fetter, mycket med omega 3 och är mycket hälsosamt för våra kroppar och våra hjärnor. Riset däremot är tyvärr inte lika hälsosamt, men kan bli!

Riset är vitt så kallat sushiris och är kokt som sedan svalnar av och blandas med en vätska. Vätskan är det som gör av sushin kan hålla ihop och formas. Självaste grejen att riset är vitt och du får i dig en stor mängd med vita kolhydrater blir mindre betydelsefull då denna vätska innehåller stor mängder med socker och konserveringsämnen. Ja, socker vilket inte alls är hälsosamt.

Vi kan ta ett exempel för den vanligaste biten av alla bitar, lax:

Den innehåller ca:

67 kcal

3,5 g protein

6,5 g kolhydrater

3 g fett.

Det låter inte så mycket, men tar du en 10 bitars får du i dig:

488 kcal,

30 g protein

65 g Kolhydrater

12 g fett.

Så mycket kolhydrater från det vita riset och sockret från vätskan gör sushi till en kolhydratsbomb med dåliga kolhydrater. Självklart är det okej att äta någon gång ibland med måtta, men du kan även göra din egna suhsi nyttigare!

  • Gör din egna sushi hemma, det finns att köpa alla ingredienser på vanliga ICAs
  • Använd dig utav brunris, bulgur etc. istället för det vita riset
  • Om du vill ha den glutenfri kan du använda dig av kokt rivet blomkål 

Detta är mina tips för att få i dig en mer hälsosammare sushi, fråga även på restaurangerna om dem serverar sushin med brunris.

Lycka till 😀

Inlägget finns också på: Engelska

Leave a reply

Enter the code to comment *